کاکتوس ها گیاهان متنوعی از خانواده کاکتوسیان می باشند که ساقه آن ها گوشتی بوده، دارای خار هستند و امروزه در سراسر جهان به خوبی رشد می کنند. در سال ۱۶۵۳ برای اولین بار واژه کاکتوس را به گیاهان خاردار اطلاق کردند و برای نخستین بار در مناطق گرم و خشک آمریکای مرکزی کشت می شد که بعد از گذشت مدت زمانی به اروپا نیز منتقل شده و در آنجا نیز کاشته شد. امروزه به دلیل زیبایی منحصر به فرد کاکتوس ها به خصوص انواع کاکتوس هایی که گل و میوه می دهند، محبوبیت بالایی در بین عموم پیدا کرده است، همچنین این گیاهان که حجم و اندازه کوچکی دارند را می توانید بر روی میز محل کار و یا در دکوراسیون منزل جای دهید.
از آنجایی که این گیاهان زینتی جثه کوچکی دارند و شرایط نگهداری آنها آسان است همه پسند می باشد و چنانچه برای اولین بار می خواهید گیاه زینتی پرورش دهید، بهترین گزینه کاکتوس است زیرا نگهداری از آن راحت بوده و در شرایط سخت محیطی به خوبی دوام می آورد.
ساکولنت ها و کاکتوس ها به خوبی می توانند میزان اکسیژن محیط را بهبود ببخشند و آلایندههای مضر را از اطراف شما حذف کنند. به طور معمول بعضی از گیاهان در طول روز اکسیژن تولید کرده و در شب مانند انسان دی اکسید کربن آزاد می کنند، اما کاکتوس ها و برخی دیگر از گیاهان که محدود هستند حتی در شب نیز اکسیژن تولید می کنند. ساکولنت ها قادرند فرمالدئید، بنزن و سایر آلایندهها را از محیط پاک کنند، نگهداری از آنها به خصوص در محیط هایی که دود، سیگار، کتاب و جوهر وجود دارد، بسیار توصیه می شود.
نگهداری از گیاهان زینتی علاوه بر اینکه زیبایی محیط مورد نظر شما را بالا می برد، قادر است که میزان شادی و آرامش محیط را دوچندان کند. یکی دیگر از عوامل بسیار تاثیرگذار که در نتیجه نگهداری گیاهان زینتی به ویژه کاکتوس ها حاصل می شود، کم کردن استرس محیط است، زیرا این گیاهان میزان اکسیژن محیط را بالا می برند.
برخی معتقدند که به دلیل سطح خارجی کاکتوس ها که منعکس کننده صدا هستند، سر و صدای محیط را کم می کنند. لذا اگر نزدیک در و پنجره و یا محیط های شلوغ قرار بگیرند، احتمالاً بتوانند در کم کردن آلودگی صوتی تاثیرگذار باشند.
شکل دوست داشتنی کاکتوس ها و رنگ طبیعی آنها تا حد زیادی می تواند در بالا بردن تمرکز تاثیرگذار باشد، به همین دلیل قرار دادن آنها در محیط کتابخانه و یا اتاق مطالعه احتمال اینکه عملکرد را افزایش دهد بالا است.
برای مراقبت از کاکتوس ها نیاز به فراهم کردن شرایط بسیار عالی نیست، زیرا آنها به خوبی با شرایط محیط سازگار هستند و می تواند به عنوان اولین تجربه برای علاقمندان به گل و گیاه گزینه مناسبی باشد.
گونه های فراوانی از کاکتوس ها در طبیعت یافت می شود اما دو گونه از آن که می توانید در محل کار و محیط منزل نگهداری کنید عبارت هستند از کاکتوس های صحرایی و کاکتوس های جنگلی که نگهداری از آنها راحت است. به طور کلی کاکتوس ها به سه گروه زیر تقسیم می گردند:
● زیر خانواده پرسکیه: این کاکتوس ها کاملا دارای برگ می باشند و رونده هستند.
● زیر خانواده اوپنسیه: این کاکتوس ها دارای برگ موقتی می باشند و زمانی که سن آنها افزایش می یابد و یا رطوبتشان کم شود، می ریزند.
● زیر خانواده کاکتاسه: این گروه کاملا فاقد برگ هستند.
میوه کاکتوس که دارای طبع بسیار گرمی است، امروزه محبوبیت بالایی در بین کشورهای مختلف مانند مراکش پیدا کرده است. این کشور به عنوان بزرگترین صادر کننده میوه کاکتوس شناخته می شود، اما باید توجه کنید که این میوه پرخاصیت کاکتوس باید کاملاً برسد تا قابل استفاده باشد، زیرا اگر میوه آن نارس باشد قابل خوردن نیست و بعد از اینکه میوه به طور کامل رسید خار خود به خود از آن جدا شده و می توان از آن استفاده نمود. مزه میوه کاکتوس چیزی مابین مزه انبه، کیوی و آناناس است و داخل آن نیز دانه های بسیار ریزی وجود دارد، به دلیل دارا بودن پوسته خارجی بسیار ضخیم و گوشتی حتی اگر برای مدت طولانی در بیرون از یخچال بماند خراب نمی شود.
1- انجیر هندی یا اپونتیا: میوه این نوع کاکتوس را که انجیر هندی می نامند صورتی بوده و دارای دانه های ریزی درون میوه است، پوسته خارجی آن نیز قرمز رنگ می باشد. می توانید میوه کاکتوس آپونتیا را به صورت خام و یا به صورت ژله و شربت استفاده کنید، توجه کنید که میوه باید کاملاً رسیده باشد و همچنین قبل از مصرف خارهای روی آن باید جدا شود. هنگام برداشت میوه این کاکتوس باید از دستکش استفاده شود تا خارهای موجود روی میوه به پوست شما آسیب نزند.
2- میوه اژدها: این میوه که به گلابی، توت فرنگی و پیتایا معروف است، دارای پوسته قرمز و یا زرد رنگ می باشد و طعم دلپذیر شیرینی دارد که به صورت خام و یا خشک قابل استفاده بوده. همچنین این میوه به صورت انحصاری کشت می شود، اما چنانچه محل زندگی شما دارای آب و هوای مناسبی است به راحتی می توانید آن را داخل باغچه پرورش دهید. اگر این کاکتوس را روی داربست بکارید به صورت انگور ارتفاع بسیار بلندی می گیرد و تا ۹ متر رشد می کند. چنانچه کاکتوس به واسطه بذر یا قلمه کاشته شود، طول دوره میوه دهی آن متفاوت می شود، به عنوان مثال کاکتوس هایی که با بذر رشد کرده اند، ۶ سال طول می کشد به میوه برسند اما کاکتوس های کاشته شده با قلمه طی یک سال به میوه دهی می نشینند. همچنین کاکتوس ها برای میوه دهی باید نور کافی را دریافت کنند، به عنوان مثال ۶ تا ۸ ساعت در روز نیازمند دریافت نور کافی می باشند و در نهایت توجه کنید که میزان آبیاری آن اگر به صورت نامرتب و کم باشد احتمال ترک برداشتن میوه وجود دارد.
3- کاکتوس بشکه ای: این کاکتوس میوه های ریزی مانند آناناس تولید می کند، شیرینی نسبی داشته و میوه دارای خار یا اینکه فاقد خار است؛ با این حال خود این کاکتوس خار بسیار زیادی دارد. رشد این گیاه کند بوده که در نهایت به ۹۰ سانتی متر می رسد. کاکتوس بشکه ای به کاکتوس خمره ای نیز معروف بوده و شرایط نگهداری آن بدین صورت است که باید نور کامل را دریافت کند و آبیاری آن نیز کم باشد، البته توجه داشته باشید که زهکش مناسب نیز داشته باشد. گل های زرد رنگ کاکتوس بشکه ای در نهایت به میوه تبدیل می شوند.
4- کاکتوس چویا: برخلاف گیاه کاکتوس چویا میوه آن هیچ گونه خاری ندارد، اما خود این کاکتوس خارهای بسیار زیادی دارد که جدا کردن میوه از آن بسیار سخت است. میوه آن شبیه گلابی بوده و به دلیل داشتن خاصیت درمانی در تهیه دارو نیز از آن استفاده می شود.
5- کاکتوس سیب پرو: شرایط نگهداری این کاکتوس ستونی به گونه ای است که در خاک های اسیدی و با زهکش بالا به خوبی رشد می کند، گرما دوست بوده و مقاومت آن در سرما کم است و چنانچه آن را به یک داربست تکیه دهید به خوبی ارتفاع می گیرد. میوه این کاکتوس قرمز رنگ است و دارای گوشت سفید با دانه های سیاه می باشد، گل های کرم رنگ آن در نهایت تبدیل به میوه ای شبیه اژدها می شود.
6- کاکتوس ساگوارو: این کاکتوس در فصل بهار گل های سفید رنگی تولید می کند که در فصل تابستان تبدیل به میوه می شوند و در نهایت رنگ میوه ها قرمز می گردد. این کاکتوس شبیه درخت بوده که قد آن تا حدود ۱۰ متر نیز می رسد، مصرف میوه آن می تواند به صورت خام و یا برای تهیه شربت و ژله باشد.
• پینکوشن خاردار: این کاکتوس توپی خاردار بومی مکزیک است و در فصل بهار شکوفه های آن صورتی رنگ بوده که گل های صورتی، ارغوانی و قرمز تولید می کند. بهترین روش نگهداری اش این است که نور را به صورت مستقیم دریافت کند و آبیاری در صورتی که خاک نیمه خشک شد، انجام شود. همچنین کاکتوس پینکوشن دمای بالا را بیشتر می پسندد یک دور کوددهی به تقویت و افزایش گلدهی آن کمک می کند.
• کاکتوس گلدار عنکبوتی: این نوع از کاکتوس با خارهای بلندی که به صورت فرفری رشد می کند، گل های صورتی تولید کرده و توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
• کوتوله کلاه ترکی: متاسفانه باید گفت این نوع از کاکتوس که بومی کوبا می باشد، در معرض انقراض قرار دارد. خار های آن مسی رنگ است، شکوفه صورتی تاجدار تولید می کند و برخلاف سایر کاکتوس ها خاک آن هرگز نباید خشک شود.
• مامیلاریا ژمینی اسپینا: این کاکتوس گرد مانند خارهای نقره ای رنگ تولید کرده، در مناطق مدیترانه ای با آب و هوای گرم و نیمه خشک و در سایه رشد خیلی خوبی خواهد داشت. گل های صورتی آن به صورت تاج در بالای این گیاه رشد می کنند.
• جواهری لینگولن: چنانچه این نوع کاکتوس را در آب و هوای معتدل با نور زیاد نگهداری کنید ساقه های آن بلند می شود و رشد خیلی سریع خواهد داشت، همچنین گل های زردی نیز تولید می کند. البته لازم به ذکر است که آن را در معرض نور مستقیم خورشید نباید قرار دهید.
• کاکتوس گلدار جام شاه: این کاکتوس بومی مناطق جنوب غرب آمریکا است و گل آن با توجه به نوع گونه کاکتوس متفاوت می باشد. شکوفه هایی که در بالای آن تولید می شوند تنها چند روز دوام می آورند.
• پاف پودری: این نوع کاکتوس که دارای خواب زمستانی است در فصل رشد باید ۸ ساعت نور کافی را دریافت کند و در فصل زمستان در خاک خشک و اتاق سرد نگهداری شود.
• کاکتوس رز پینکوشن: گل های صورتی زیاد روی ساقه های این گیاه رشد می کند.
• شلوسر: خارهای متراکم سفت و کوتاه دارد که گل هایی به رنگ زرد لیمویی تولید می کند. در فصل رشد و تابستان نیاز آبی آن بالا است، اما در فصل زمستان خاکش باید خشک باشد، با اینکه نیاز نوری آن بالاست اما نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد.
سخن آخر
علاوه بر موارد گفته شده در بالا کاکتوس های زیادی هستند که گل می دهند مانند: نئوبسیا، دم موشی، کوریفانتا، اچینوپسیس اکسیگونا، سرئوس، اچینو سرئوس پکتیناتوس، آریوکارپوس، انگشتی، زبان مادر شوهر، ارکیده و غیره. برای رسیدن به دوره بلوغ کاکتوس باید یک دوره فصل زمستان پشت سر گذاشته شود و گیاه خواب زمستانی را بگذراند؛ اگر شرایط نوری کاکتوس فراهم باشد و در محیط گرم نگهداری شود، رشد خیلی خوبی خواهد داشت. در فصل سرد بهتر است که میزان آبیاری این گیاه زینتی کمتر شود و خاک را نسبتاً خشک نگه دارید.