تریپس ها یا همان ریشک بال ها با نام انگلیسی ( Haplothrips ) نوعی از آفت های خطرناک گل و گیاهان زینتی آپارتمانی هستند که دارای بال های ریشک دار و جثه ای بسیار کوچک به رنگ قهوه ای می باشند. این نوع آفت ها به قدری ریزند که تشخیص آن ها بسیار دشوار است، از این رو باید برای مشاهده آنان بهتر است از ذره بین استفاده شود. طول بدن تریپس ها از نیم میلی متر شروع شده و تا ۵ میلی متر می رسد. این آفت ها به دو دسته بال دار و بدون بال تقسیم می شوند اما به طور معمول تعداد تریپس های بالدار بیشتر از تعداد تریپس های بدون بال است. این نوع آفت ها دارای ۶ پا، شکم یا بدن باریک و شفاف و بال های کوتاه می باشند. تریپس ها شکلی خرطوم مانند دارند و تخم گذار می باشند که هنگام تخم گذاری از قسمت جلویی شکمشان استفاده می کنند.
هنگامی که تریپس ها تخم گذاری می کنند، تخم های خود را به همراه مدفوعشان در زیر برگ های گیاهان پنهان می کنند تا زمانی که لاروها از تخم خارج شوند. لارو این نوع حشرات به طور معمول بدون بال هستند اما برخی از آن ها نیز بال های بسیار ریزی دارند به علاوه به محض خروج از تخم تغذیه خود را شروع می کنند و پس از آن درون خاک گلدان خود را مخفی می سازند. هنگامی که لاروها بالغ شدند در زیر و روی برگ ها به زندگی خود ادامه می دهند و گیاه را به نابودی می کشند.
تریپس ها اغلب به گل و گیاهان زینتی آپارتمانی نظیر: کنجد، گل داوودی، گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل، خربزه، سویا، کدو، آفتابگردان، بامبو، سرخس بوستون، فیکوس بونسای، شفلرا، آنتوریوم، اگزالیس، پول چینی، رشته مروارید و برگ انجیری حمله ور می شوند و همواره با مکیدن شیره گیاهان سبب ایجاد لکه های زرد و گاهی اوقات قهوه ای رنگ بر روی برگ ها می گردند. مرکز حمله این نوع آفت ها قسمت های جوان گیاه ( قسمت هایی که رشد بیشتری نسبت به دیگر قسمت ها دارند ) است چرا که با آسیب رسانی به این قسمت ها مانع رشد گیاه گشته و در نهایت سبب پژمردگی و مرگ آن می گردند به علاوه در گیاهانی که ابتدا گل می دهند و سپس گل آن ها به میوه تبدیل می شود نیز موجب کاهش محصول، خشک شدن و ریزش گل ها می گردند.
از دیگر خسارت های آفت تریپس به گل و گیاهان زینتی آپارتمانی می توان به پژمرده و ضعیف شدن برگ ها، لول شدن یا پیچیدگی برگ ها، کوچک ماندن میوه ها، تغییر رنگ برگ ها و ایجاد لکه های قرمز رنگ کوچک در دو طرف برگ ها اشاره نمود که علت بروز این لک ها ترشحات تریپس هاست و لک ها در کوتاه ترین زمان ممکن سیاه رنگ می شوند و تعداد آن ها به طور چشمگیری افزایش می یابد. توجه داشته باشید که در صورت دست کم گرفتن تریپس ها و دفع نکردن آن ها، تعدادشان روز به روز افزایش یافته و با مکش بیش از حد شیره برگ ها موجب مرگ برگ ها و در نتیجه از بین رفتن کامل بوته گل و گیاه می گردند.
برای جلوگیری از بروز این نوع آفت های خطرناک همواره باید گیاهان خود را به صورت منظم بررسی کنید و آن ها را تمیز نگه دارید چرا که یکی از اصلی ترین علت بروز تریپس ها بر روی گیاهان، تجمع گرد و خاک بر روی برگ ها می باشد.
تریپس ها آفت های موذی هستند که با زاد و ولد بسیار پس از مدت کوتاهی تعداد خود را به شدت افزایش می دهند و با حمله بی رحمانه به گل و گیاهان زینتی آپارتمانی و تغذیه نمودن از شیره آن ها موجب پژمردگی، ریزش برگ ها و در نتیجه مرگ گیاهان می گردند.
روش های دفع و از بین بردن تریپس ها به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
۱: روش اول دفع این نوع آفت ها استفاده از حشره کش های صابونی است چرا که این نوع حشره کش ها حاوی نمک های پتاسیم اسیدهای چرب هستند و پس از استفاده موجب مختل نمودن غشای سلولی تریپس ها می گردند. توجه داشته باشید که این نوع سم گیاهان آپارتمانی را باید در موقع خنکی هوا ( اوایل صبح ) بر روی سایر قسمت های گیاهان به ویژه زیر برگ ها اسپری نمود به علاوه باید مقداری روغن باغبانی نیز به حشره کش اضافه شود و سپس مورد استفاده قرار گیرد.
۲: روش دوم مقابله با آفات تریپس شست و شوی گیاه با استفاده از کف و صابون می باشد چرا که این کار به رفع بسیاری از تریپس ها و مرگ آن ها کمک می نماید.
۳: روش سوم استفاده از کارت های زرد و آبی رنگ است که موجب جذب این نوع آفت ها به خود گشته و هنگامی که آفت بر روی کارت می نشیند به آن می چسبد و راه فراری نخواهد داشت، در نتیجه می میرد.
۴: روش چهارم مقابله تریپس ها استفاده از سم غیر سیستمیک دی کلرووس است. این نوع سم موجب فلج شدن تریپس ها گشته و توانایی آن ها جهت تغذیه نمودن از برگ های گیاهان را از بین می برد در نتیجه موجب مرگشان می شود. برای استفاده از این سم باید آن را با ۲ الی ۲/۵ میلی متر از آن را در ۱ لیتر آب به خوبی حل کنید و بر روی سایر قسمت های گیاه آلوده بپاشید. شایان ذکر است که باقی مانده سم دی کلرووس بر روی گیاه، بعد از گذشت ۳ روز از بین خواهد رفت از این رو به گیاه آسیبی وارد نمی شود.
۵: روش آخر برای از بین بردن تریپس ها از روی گیاهان استفاده از سم کنفیدور یا همان ایمیداکلوپراید است چرا که این نوع سم از قدرت آفت زدایی بسیار بالایی برخوردار می باشد و همواره به رفع سریع تریپس ها کمک می کند به علاوه در بسیاری از این اوقات از این نوع سم جهت ضد عفونی کردن بذرها استفاده می کنند. این نوع سم را می توان به دو صورت مورد استفاده قرار داد: اول اینکه آن را با استفاده از بر روی برگ ها بمالید و دوم اینکه آن را با مقداری آب ترکیب کرده و بر روی برگ ها و ساقه پاشید.