به طور کلی شپشک آرد آلود برای گل و گیاهان آپارتمانی آفتی بسیار زیانبار و خطرناک است به طوری که هنگام بروز، هیچ کدام از قسمت های گیاه از شر این آفت در امان نیستند و رفته رفته موجب ریزش برگ شدید، کاهش رشد و در نتیجه مرگ گیاه می گردد. بنابراین در صورت مشاهده این آفت، باید به سرعت از بین روش های درمان آفات گیاهان آپارتمانی اقدام به مقابله با آن کنید.
شپشک آرد آلود یکی از خطرناک ترین آفت های گل و گیاهان زینتی آپارتمانی است که به صورت دست جمعی به گیاهان حمله ور می شوند. نام علمی این نوع آفت Pseudococcus است و دارای انواع مختلفی می باشد که تمامی گونه های آن از لحاظ چرخه رشد، اندازه، شکل ظاهری و دوره تخم گذاری با یکدیگر متفاوت اند. در اطراف بدن شپشک آردآلود چند جفت رشته های کوتاه مویی به رنگ سفید وجود دارد که به طور معمول ضخامت و طول رشته های مویی انتهای بدن این حشرات بیشتر از سایر قسمت های بدن آنان است. این نوع آفت ها در اغلب اوقات دارای رنگ سفیدند اما برخی از گونه های آن ها صورتی یا زرد رنگ می باشند که بعد از پوشانده شدن با لایه مویی سفید شبیه به یکدیگر می شوند.
شپشک های آرد آلود به صورت گروهی بر روی قسمت های گیاهان از جمله: ساقه، لا به لای گلبرگ ها، انتهای ساقه، کاسبرگ گل ها، زیر پوسته های زخمی، روی ریشه و زیر و روی برگ ها جمع می شوند و با آسیب رساندن به این قسمت ها، مانع رشد گیاهان می گردند. شپشک های آردی دارای دو جنس نر و ماده هستند که ماده ها در دوره شفیرگی خود یا همان دوره قبل از بالغ شدن، شروع به انجام فعالیت های خود ( تغذیه از شیره گیاهان ) می کنند. نوع ماده این آفات دارای طول یک الی ۳ میلیمتری با ظاهری بیضی شکل و بدون بال است و به واسطه پاهایشان حرکت می کنند در صورتی که نرها بال دارند و به راحتی می توانند از گیاهی به گیاه دیگر منتقل شوند. شایان ذکر است که شپشک آرد آلود نر اغلب خود را مخفی می کند و به ندرت قابل مشاهده اند به علاوه عمر آن ها نیز بسیار کوتاه است، اما حشرات ماده، بر روی برگ ها، انتهای ساقه و ریشه به طور کامل قابل دید هستند و دارای طول عمری طولانی تری می باشند.
شپشک آرد آلود اغلب بر روی مرکبات به وجود می آید و علاوه بر آن ها، بر روی گل و گیاهان زینتی آپارتمانی همچون: سرخس، کاکتوس، ساکولنت ها، گل کاغذی، بنفشه آفریقایی، بابا آدم، سانسوریا، فوشیا، گاردنیا، بنجامین، آدنیوم، آفتابگردان و گل ساعتی ایجاد می شوند. این آفات خود را به آن ها می چسبانند و با ایجاد زخم یا سوراخ نمودن برگ ها، ساقه و ریشه از شیره گیاه به خوبی تغذیه می کنند و به اصطلاح شیره گیاه را می مکند. جالب است بدانید که آسیب رساندن به گیاهان بیشتر توسط نوع ماده این آفت صورت می گیرد و شپشک آرد آلود ماده هنگام آسیب رسانی یا همان مکیدن شیره گیاهان، خود را به آن ها چسبانده و لایه ای از پوشش پودری به دور خود ترشح می کنند که این لایه نقش محافظت از آن ها را دارد. از سایر آسیب هایی که شپشک های آرد آلود به گیاهان وارد می کنند می توان به: ریزش برگ های جوان گیاهان، زرد و بد رنگ شدن برگ ها، کاهش رشد گیاهان، ایجاد لکه های سیاه رنگ بر روی برگسار گیاهان، چسبناک شدن برگ ها، بروز قارچ دوده ای و ایجاد برآمدگی سفید رنگی زیر برگ ها، نواحی اتصال ساقه به برگ و ساقه به ریشه اشاره نمود.
برای پیشگیری از بروز این نوع آفت باید همواره گیاهان خود را به صورت منظم برای وجود نشانه های بیماری در گیاهان آپارتمانی بررسی کنید و در صورت مشاهده هرگونه مشکل شروع به هرس کردن آنها کنید. به علاوه گیاهان تازه خریداری شده را نیز ابتدا با دقت بررسی نموده، آن ها را ضدعفونی کرده و سپس در کنار سایر گیاهان قرار دهید.
از آنجایی که شپشک آرد آلود یکی از سخت ترین آفت های گل و گیاهان آپارتمانی به شمار می آید پس برای دفع و مقابله با آن باید از چندین روش استفاده نمود که عبارتند از:
۱: اولین مرحله جهت مقابله با این نوع آفت، قرنطینه نمودن گیاه آلوده و هرس کردن آن است، چرا که با قرنطینه کردن گیاه آلوده از سرایت آفت شپشک آردآلود به سایر گیاهان جلوگیری می شود و با هرس نمودن نیز، بستر رشد آفت ها از بین رفته و سریع تر می توان آن ها را دفع نمود.
۲: روش اول دفع این نوع آفت، استفاده از الکل و مایع ظرفشویی است، زیرا مایع ظرفشویی سبب رفع چسبندگی شپشک آرد آلود بر روی برگ ها می شود و به دفع راحت تر آن ها کمک می نماید. برای تهیه این نوع ترکیب باید ۱ قاشق چایخوری مایع ظرفشویی را با ۲ لیوان آب به خوبی ترکیب کنید و آن را بر روی ساقه و برگ های گیاه اسپری کنید، پس از گذشت ۲۰ دقیقه گیاه را با آب ولرم به خوبی بشویید، توجه داشته باشید که این محلول باید هر ۳ الی ۴ روز یک بار تا زمان بهبودی کامل گیاه مورد استفاده قرار گیرد و نباید آن را بر روی خاک گیاه اسپری نمود چرا که موجب خشک نمودن ریشه می گردد.
۳: روش دیگر دفع شپشک آرد آلود استفاده از روغن چریش می باشد، این روغن دارای قابلیت قارچ کشی و حشره کشی است، از این رو به دفع این نوع آفت کمک شایانی می نماید. برای استفاده از این روغن باید مقداری از را با استفاده از پنبه بر زیر و روی برگ ها و ساقه بمالید.
۴: روش بعدی استفاده از سم کنفیدور که سبب ایجاد اختلال در سیستم عصبی شپشک آرد آلود و در نتیجه مرگ آنها می شود، است. توجه داشته باشید که این سم را بر روی تمام قسمت های گیاه آلوده به جز خاک و ریشه اسپری کنید و تنها در فصل رشد کاکتوس ها از آن استفاده نمایید.
۵: استفاده از صابون های حشره کش نیز یکی دیگر از روش های دفع شپشک آرد آلود است. برای استفاده از این نوع صابون باید ۱ قاشق غذاخوری از آن را با ۴ لیوان آب ترکیب کنید و بر روی برگ ها و ساقه اسپری کنید پس از گذشت ۱ الی ۲ ساعت گیاه را با آب ولرم بشویید.
۶: روش آخر مقابله با شپشک آرد آلود استفاده از سم مالاتیون است؛ سم مالاتیون که نام دیگر آن مالتوس است به دو صورت قابل استفاده است اول اینکه آن را بر روی ساقه و برگ ها بپاشید و دوم اینکه ساقه و برگ های گیاه را در محلول این سم غوطه ور کنید. شایان ذکر است که این نوع سم روغنی است و گیاه سم پاشی شده توسط آن نباید در معرض نور خورشید قرار گیرد چرا که برگ های آن می سوزد.