گیاهان آپارتمانی زنده و دارای روح هستند که همواره برای سالم ماندن خود به مراقبت نیازمندند و در صورتی که به آنها رسیدگی نشود آسیب می بینند و گاهی نیز برای همیشه می میرند، به همین دلیل باید همواره از آنان مراقبت و نگهداری نمود تا شاداب و سرزنده بمانند. تمامی گیاهان آپارتمانی علاوه بر رشد و سالم ماندن، برای شادابی و تقویت خود نیز همواره به رعایت یکسری نکات مراقبتی احتیاج دارند.
به جز مراقبت های معمولی که برای هر گباه زینتی خاص باید انجام دهید، نکاتی وجود دارند که باعث تقویت گیاهان آپارتمانی شده و ماندگاری آنها را افزایش می دهد. به طور کلی برای تقویت بیشتر گیاهان آپارتمانی می توان از نکات مشابه استفاده کرد و برای برخی از گیاهان خاص ممکن است تفاوت داشته باشد، مهمترین آنها عبارتند از:
گیاهان آپارتمانی به دو دسته نور دوست و گیاهان سایه پسند تقسیم می شوند که برخی با نور مستقیم و زیاد رشد کرده و برخی دیگر نیز با نور غیر مستقیم و کم؛ از این رو ابتدا باید از سایه یا نور دوست بودن گیاه اطلاع پیدا کنید، سپس با توجه به نیازش آن را در محل مناسبی با تابش نور قرار دهید. البته شایان ذکر است که قدرت تابش نور خورشید در فصول مختلف متفاوت است و در برخی شرایط باید محل گلدان را فصل های مختلف تغییر دهید. همچنین باید توجه کنید که گلدان گل زینتی خود را در چه فاصله ای از پنجره قرار می دهید، یا اینکه گیاه مورد نظر نیاز به حائلی در مقابل نور خورشید دارد یا خیر.
نکته: هیچگاه گیاهان سایه دوست را در معرض نور شدید و مستقیم خورشید و گیاهان نور دوست را در سایه قرار ندهید چرا که سبب زرد شدن، پژمردگی و لکه دار شدن برگ های گیاه می گردد.
گیاهان نیز همانند دیگر موجودات زنده برای ادامه حیات خود به آب نیازمندند و کم آبی موجب آسیب دیدن آنها می شود، علاوه بر کم آبی، آبیاری غلط نیز آسیب جدی به گیاهان می رساند. آبیاری گل و گیاهان آپارتمانی باید به صورت منظم و با توجه به نیاز هر گیاه صورت گیرد، مثلا برخی گیاهان رطوبت دوست درهفته ۳ بار و گیاهانی که خشکی را دوست دارند به صورت هفته ای یا یک هفته درمیان به آبیاری نیاز دارند، اما به طور معمول آبیاری بهتر است در صورت خشکی خاک گیاه تا عمق ۲ سانتی متری انجام شود. توجه داشته باشید که روش درست آبیاری گیاهان آپارتمانی به صورتیست که ریشه گیاه هم خیس شود و آب اضافه نیز از زهکشی گلدان خارج شود تا گیاه آسیب نبیند. همچنین باید بدانید که آب های شهری به دلیل وجود املاح و نمک در خود، برای آبیاری گیاهان آپارتمانی زیاد مناسب نیستند، سعی کنید از آب باران، آب آکواریوم یا آبی شهری که یک روز کناری گذاشته اید، استفاده کنید.
نکته: به دلیل وجود وسایل گرمایشی و سرمایشی در منازل و نیازهای دمایی و رطوبتی گیاهان، برخی از آنها نیاز به دریافت رطوبت از روش های جانبی دارند. می توانید برای تامین رطوبت گل و گیاهان آپارتمانی در خانه از دستگاه های بخور یا روش جزیره و غبارپاشی صحیح آنها می باشد.
از آنجایی که آبیاری گیاهان طی یک بازه زمانی طولانی سبب از بین رفتن مواد مغذی موجود در خاک همچون فسفر، پتاسیم و نیتروژن می شود، در نتیجه باید خاک گیاه همواره تقویت گردد تا آسیبی به آن وارد نشود. یکی از بهترین راه های تقویت گیاهان زینتی و خاک آنها کوددهی است، چرا که کود سرشار از مواد مغذی مورد نیاز گیاهان است و می تواند رشد و نمو گیاه را به طور چشمگیری افزایش دهد. بهترین زمان کوددهی، فصل رشد گیاهان است و از اثرگذارترین کودها برای گل و گیاهان آپارتمانی می توان به ورمی کمپوست و کودهای مایع اشاره نمود. توجه داشته باشید که علاوه بر کود می توانید از مواد دیگری همچون تفاله چای، پوست موز و قرص ال دی نیز در تقویت گیاهان آپارتمانی استفاده کنید.
یکی دیگر از روش های تقویت گیاهان آپارتمانی تمیز کردن برگ آنان است چرا که برگ های کثیف یکی از دلایل کم شدن و توقف رشد گیاهان آپارتمانی می باشد، چرا که گرد و غبار موجود بر روی برگ و ساقه سبب جلوگیری از دریافت نور کافی و هوا شده، از تبخیر آب و تجمع حشرات در لابه لای برگ ها نیز جلوگیری می کند. برای جلوگیری از این مشکل باید هر چند وقت یک بار با استفاده از دستمالی تمیز و نم دار به آرامی برگ ها و ساقه گل و گیاهان زینتی خود را تمیز نمایید، همچنین می توانید برای تمیز نمودن گیاهانی که برگ لوله ای دارند از قلموی مرطوب استفاده کنید.
گلدانی که برای گیاه آپارتمانی خود انتخاب می کنید باید همواره زهکشی مناسبی داشته باشد تا آب اضافی به راحتی از درون گلدان خارج شود و در زیر گلدان جمع نشود؛ چرا که تجمع آب در گلدان سبب پوسیدگی ریشه می شود. کوچک بودن گلدان سبب درهم پیچیدگی ریشه های گیاه و بزرگ بودن آن نیز سبب جذب آب بیشتر و در نتیجه پوسیدگی ریشه خواهد شد، بنابراین انتخاب گلدان با اندازه مناسب نیز در تقویت گل و گیاهان آپارتمانی مهم است.
به جز سایز گلدان جنس گلدان نیز در سالم ماندن گل و گیاه بسیار موثر است، مثلاً گلدان های سفالی از گردش هوای بیشتری برخوردارند و خاک درون آنها سریعتر خشک می شود در حالی که گلدان های پلاستیکی خاک را برای مدت زمان بیشتری در خود مرطوب نگه می دارند. بهتر است بدانید که رنگ گلدان نیز در مرطوب ماندن و یا خشک شدن خاک گیاه تاثیرگذار است، زیرا گلدان های تیره به دلیل جذب گرمای بیشتر آب را زودتر تبخیر کرده و خاک در گلدان های رنگ روشن به دلیل جذب گرمای کمتر، بیشتر مرطوب می ماند، از این رو باید در انتخاب گلدان مناسب دقت فراوان نمود.
همانطور که گفته شد خاک تأثیر بسیاری در تقویت و رشد گیاه دارد و همواره به سالم و قوی ماندن ریشه های گیاه کمک می نماید، زیرا خاک تامین کننده مواد مغذی گیاه و تهویه کننده هوای درون گلدان است. بسیاری از گیاهان آپارتمانی خواستار خاکی سبک هستند اما گیاهانی وجود دارند که خاک قلیایی، خنثی و یا حتی اسیدی را می پسندند. سعی کنید در هنگام انتخاب خاک حتما شرایط و نیازمندی های گیاه خود را در نظر بگیرید چرا که در صورت مناسب نبودن خاک، ریشه های گیاه پوسیده گشته و زمینه بیماری هایی همچون آفت و قارچ فراهم می شود.
در صورتی که از گل و گیاهان آپارتمانی به خوبی مراقبت نگردد می تواند بستر حشرات و آفاتی همچون کنه، شپشک، مگس سفید یا شته شود که تمامی این حشرات به گیاهان حمله ور می شوند و شیره آنها را می نوشند، به علاوه گاهی سبب بیمار شدن و در نتیجه مردن گیاهان می شوند. از مهمترین علت های بروز آفت در گل و گیاهان زینتی می توان به عدم تهویه هوای درون گلدان، رطوبت کم، تمیز نکردن برگ ها و آبیاری زیاد اشاره نمود. بنابراین باید تمامی این نکات را رعایت کنید تا گیاهان دچار بیماری و آفت نگردند و در صورت مشاهده نشانه های بیماری در گل و گیاه خود باید از آفت کش های صنعتی مناسب برای نابودی آنها استفاده نمایید.